Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Het kopen van je eerste huis is een spannende en vaak overweldigende ervaring. Er komt veel bij kijken, van het vinden van de juiste woning tot het regelen van de financiering. Om je te helpen bij dit belangrijke moment, hebben we een overzicht samengesteld van de verschillende financieringsmogelijkheden, een handige checklist, en informatie over de kosten en begeleiding die je kunt verwachten. Lees verder om goed voorbereid je eerste huis te kopen.
Je eerste huis kopen hoef je niet alleen te doen. Er zijn genoeg financieringsmogelijkheden die jou een duwtje in de rug geven, of mogelijkheden om de kosten wat slimmer te verspreiden. De meest voorkomende mogelijkheden, tevens de mogelijkheden waar jij zo maar eens mee te maken kan krijgen, zijn als volgt:
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de looptijd van de lening een vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. In het begin betaal je meer rente en minder aflossing, maar na verloop van tijd verschuift dit naar meer aflossing en minder rente.
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af, naast de rente die je betaalt over het resterende bedrag van de lening. Hierdoor zijn je maandlasten in het begin hoger, maar dalen ze na verloop van tijd.
De starterslening is een aanvullende lening van de gemeente voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Deze lening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je maximaal kunt lenen volgens de hypotheekverstrekker. Let op: niet in iedere gemeente is dit mogelijk. Controleer bij SVN of dit mogelijk is voor jou!
Met de Duokoop-regeling koop je alleen het huis en huur je de grond van de aanbieder. Hierdoor heb je lagere maandlasten omdat je minder hoeft te lenen.
Een lening van familieleden kan een flexibele en vaak gunstigere optie zijn dan een reguliere hypotheek, die kan helpen om precies dat laatste beetje te financieren wat anders niet mogelijk is. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen.
Ben je klaar om je huis te verbouwen en wil je weten welke financieringsoptie het beste bij jou past? Maak dan nu een afspraak met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Wij helpen je graag bij het realiseren van je verbouwingsplannen.
Bij het kopen van je eerste huis komt veel kijken. Deze checklist voor je eerste huis kopen helpt je om niets te vergeten:
Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.
Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies.
Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.
Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG.
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.
Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’.
Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op.
Naast de aankoopprijs van je huis zijn er nog andere kosten voor een koper van je eerste huis waar je rekening mee moet houden, zoals overdrachtsbelasting, kosten voor een aankoopmakelaar, notariskosten, taxatiekosten en kosten voor de hypotheekadviseur. Het is belangrijk om deze kosten in je budget op te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wist je trouwens dat je een deel van deze kosten terugkrijgt? Wij helpen je hierbij.
Wanneer je een huis aanschaft, betaal je hier overdrachtsbelasting over. In totaal is dit 2% van het bedrag waarvoor je de woning koopt. Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als je voldoet aan de voorwaarden van een startersvrijstelling. Deze zijn:
Driehoek Advies begeleidt je bij elke stap van het aankoopproces van je eerste huis. Van het eerste adviesgesprek tot aan de overdracht van de sleutel, wij zorgen ervoor dat je goed geïnformeerd bent en de beste keuzes kunt maken. Daarnaast voorzien we je van advies, zodat jij zo voordelig mogelijk uit bent en een hypotheek hebt die past bij je wens en situatie.
Bij Driehoek Advies geloven we in een persoonlijke aanpak. We beginnen met een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij jou thuis waarin we je wensen en mogelijkheden bespreken. Vervolgens maken we een stappenplan en begeleiden we je door het hele proces. Uiteraard informeren we je over iedere stap in het proces. We onderzoekende markt en zorgen voor alle mogelijkheden die het best bij jouw wens passen, met voor- en nadelen. Ons doel is om jouw droomhuis werkelijkheid te maken.
Wil je meer weten over het kopen van je eerste huis of heb je specifieke vragen over hypotheken? Maak gelijk een afspraak! Wij staan klaar om je te helpen met deskundig advies en begeleiding.